Over mij

Soul- en gospelworkshop Brechtje

Brechtje Verboven

Het is mijn roeping om mensen in verbinding te brengen met hun lichaam  en met elkaar door middel van zingen.

Op mijn 18de heb ik ontdekt dat ik heel goed mijn passie kan overbrengen met zang. Maar met hartstocht alleen kom je er niet, ik was vaak schor na het zingen en daarom ben ik zangles gaan nemen. Mijn liefde voor jazzmuziek heb ik van mijn ouders meegekregen. Ik volgde workshops jazzzang en ben bedreven geraakt in improvisatie. Tijdens de jazzworkshops kwamen ook andere stijlen langs, waaronder mijn favorieten gospel, soul en bluegrass.

Ik heb 15 jaar les gehad van verschillende conservatoriumdocenten en daar heb ik heel veel van geleerd. Ze adviseerden mij om les te gaan geven. Ik ben verschillende masterclasses gaan volgen en dat doe ik nog steeds omdat er heel veel te ontdekken valt op zang- en stemgebied. Ik heb 3 jaar in een percussiegroep gespeeld, waar ik veel leerde over ritme en energie in een groep en hoe je kunt samenwerken.

In het begin kopiëerde ik lessen van anderen waar ik baat bij had gehad en merkte dat ik daar niet zo’n succes mee had. Ik leerde om mijn gedrevenheid die ik tijdens optredens heb in te zetten tijdens de les en meer mijn kennis intuïtief te gebruiken. Ik zag dat mensen daar blij van werden!

Vooral klankgeorienteerd zingen(leren zingen door te luisteren wat er gebeurt in de ruimte en niet wat er gebeurt met jou) bracht mij zoveel dat ik daar veel mee werk en daar heb ik ook mijn eigen manier van lesgeven in gevonden. Als je les hebt bij mij merk je behalve dat je gemakkelijker gaat zingen ook dat je houding verbetert, je makkelijker kan ademen en dat je hoofd leger word. En nog belangrijker: dat je minder schroom/aarzeling hebt om te zingen!

10 jaar geleden ben ik begonnen met het geven van groepslessen. Dat vond ik zo leuk dat ik workshops heb ontwikkeld met de muziek waar ik energie van krijg.

Ben je benieuwd geworden naar hoe ik lesgeef? Kijk dan eens bij de zangworkshops en boek een workshop van jou keuze!

Omdat zingen begint met op een goede manier ademen besteed ik daar veel aandacht aan bij de zang- en groepslessen. Ik gebruik behalve zangtechnieken ook elementen uit Yoga, Meditatie, Sjamanisme en Tai chi en ik neem de tijd om te gronden en te luisteren zodat je gaat zingen met je hele lichaam. Ook gebruik ik edelstenen, stemvorken en klankschalen. Geluid is helend en is goed voor je lichaam en geest, je eigen stem is de grootste heelmeester!

Wil je weten hoe een meditatie klinkt luister dan hier.

Naast het geven van zangles en zangworkshops zing ik bij trio TangoArte en de Balkangroep Plez.